top of page

Roma Holokauszt Emléknap Budapest 2017.08.03. Holokauszt Központ

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigánytábort. Közel háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban. Velük együtt ezen a napon a II. világháború alatt Európa-szerte százezrével meggyilkolt romákra emlékeznek.

 

A jeltelen tömegsírokban fekvő és a koncentrációs táborokban kínhalált halt áldozatok számát félmillióra becsülik. De a rendszeres kutatások és a túlélők elmulasztott megkérdezése miatt máig a történelem fehér foltjaként beszélhetünk csupán erről az időszakról.

 

Roma jogvédő és kulturális szervezetek közös főhajtással tisztelegnek a Roma Holokauszt 73. évfordulóján az áldozatok emléke előtt a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

 

A rendezvény főszervezője a Roma Produkciós Iroda  Alapítvány. További szervezők: a Holokauszt Emlékközpont, a finnországi Drom Egyesület, a Roma Holokauszt Emlékbizottság, az Amenca Közösség, az Idetartozunk Egyesület, a Romano Instituto Alapítvány, a Romédia Alapítvány és a Romnet.hu

 

bottom of page